Chcesz wziąć udział w degustacji whisky ze mną?
Sprawdź kiedy poprowadzę kolejną w Twoim mieście

Bourbon – whisk(e)y amerykańska

Czy bourbon to whisky?

Pierwsi osadnicy w Ameryce Północnej szybko przekonali się, że jęczmień nie daje tam obfitych plonów. Na szczęście okazało się, że kukurydza, w którą obecny obszar USA obfituje, również pozwala na produkcję alkoholu mocnego. Produkty otrzymane w wyniku pierwszych odpędów whisk(e)y amerykańskiej były dalekie od bourbona, który znamy dzisiaj. Od czegoś trzeba jednak zacząć!
mężczyzna w garniturze trzymający butelkę whisky

Dwie pisownie, jedno słowo

Każdy wnikliwy amator trunków wie, że na różnych butelkach znaleźć można zarówno pisownię whisky i whiskey. W amerykańskich przepisach prawnych używa się wyłącznie terminu ‘whisky’, jednak niektórzy producenci woleli kultywować tradycje irlandzkie, używając pisowni ‘whiskey’. Myślę, że w tym miejscu warto podkreślić fakt, że różnice w pisowni nie wpływają w żaden sposób na wymowę. Jedyna poprawna wymowa tego słowa to /wɪski/. Zapomnijmy zatem o wymowie /wɪskeɪ/ i oszczędzając sobie sytuacji tragikomicznych, nigdy więcej do niej nie wracajmy.

20

Bourbon i Tennessee whisk(e)y

Wśród kilku rodzajów whisk(e)y amerykańskiej, dwa robią karierę światową. Mowa tutaj o Bourbonie i Tennessee Whisk(e)y (w skrócie TW). Przedstawiciele tych trunków znani są każdemu. Zastanówmy się więc, czym tak naprawdę są i co je wyróżnia.

Bourbon

Aby whisky mogła nosić nazwę bourbon, zboże użyte do jej produkcji musi zawierać przynajmniej 51% kukurydzy. Oprócz tego bourbon musi leżakować w nowych, wypalanych od środka beczkach dębowych przynajmniej przez 2 lata. Jedynym ograniczeniem geograficznym dotyczącym bourbona jest konieczność produkcji na terenie USA.

Tennessee Whiks(e)y

Jak nazwa wskazuje, Tennessee whisk(e)y musi pochodzić z Tennessee. To, co wyróżnia Tennessee whisk(e)y, to proces zwany charcoal mellowing, który polega na sączeniu destylatu przez kolumnę z węglem drzewnym. Proces ten łagodzi smak TW.

Warto podkreślić, że w wypadku bourbona i TW pochodzenie nie wpływa w znaczący sposób na smak. Tennessee whisk(e)y tak naprawdę niewiele różni od bourbona. Nie ma takiej cechy sensorycznej, która pozwoliłaby komuś powiedzieć: „Tak, z pewnością piję TW, a nie bourbon”. Z drugiej strony, dość łatwo jest nauczyć się „na pamięć” smaku najpopularniejszej marki TW i być w stanie ją rozpoznać.

Szkocka a amerykańska

Czy jest różnica w smaku? TAK! Różnica jest potężna. Tak potężna, że nie da się zamaskować jej colą ani cytryną. Smak bourbona i TW jest bardzo charakterystyczny i jestem przekonany, że każdy z czytelników rozpozna w nim wyraźne akcenty kukurydzy. Na polskim rynku można kupić coraz więcej rodzajów single malt scotch whisky. Niestety nie można powiedzieć tego samego o whisky z USA. W praktyce cały czas ograniczamy się do dwóch marek. Trzeba jednak przyznać, że te dwie marki (razem i osobno) są o wiele bardziej rozpoznawalne niż jakakolwiek marka single malt whisky w Polsce i na całym świecie.

18

Kupisz ją w każdym zakątku świata

Whisky amerykańska cieszy się ogromną popularnością. Whisk(e)y jest częścią kultury i tradycji USA, więc Amerykanie nie mogliby się bez niej obejść. To jednak nie wszystko. Bourbon i TW stały się symbolami swojej ojczyzny w każdym, nawet najbardziej odległym zakątku świata. Co ciekawe, opuszczenie granic swojej ojczyzny dodaje im szyku i klasy. O ile w Europie whisky amerykańska kojarzona jest z mężczyzną w drogim garniturze i szklanką Old Fashioned wypełnioną lodem, w USA nie jest ona zarezerwowana tylko dla wyższych sfer. Whisky amerykańska jest dziedzictwem kulturowym, z którego dumne jest całe społeczeństwo USA.

Mój najnowszy projekt

Z dumą informuję, że możliwość uczestniczenia w prowadzonych przeze mnie degustacjach whisky pojawi się na terenie całej Polski! Koniecznie daj mi znać gdzie mieszkasz, żebym mógł odwiedzić również Ciebie!
Wpisz swojego maila oraz wybierz miasto, a ja zajmę się resztą i dam Ci znać kiedy będę organizował przyjazd w Twoje strony.

9 Responses to Bourbon – whisk(e)y amerykańska

  1. Anonymous napisał(a):

    Nie mogę się doczekać kiedy buteleczka bourbonu pojawi się na Pana blogu jako alkohol wieczoru. W jednym z odcinków OB widziałem, że jest Pan w posiadaniu Blanton's single barrel 2006. Sam w barku też posiadam ten trunek ale coś nie mogę się zdecydować by zdjąć wosk i spróbować… -na razie tylko cieszę wzrok :). Pozdrawiam

  2. Tomasz Miler napisał(a):

    Nie ma sprawy! Alkohol wieczoru #5 jest już napisany i będzie to kolejna whisky słodowa (btw bardzo ciekawa). W takim razie alkohol #6 będzie bourbonem 🙂

    Rzeczywiście mam bourbon, o którym piszesz… i mam z nim dokładnie ten sam problem! Patrzę na zalakowaną szyjkę i nie mogę się przełamać 😛 Piłem wprawdzie Blanton'sa przy okazji wizyty w Buffalo Trace, ale niestety nie mam szczegółowych wspomnień, ani notki. Co się odwlecze to nie uciecze !!! Blanton's też będzie !

  3. Anonymous napisał(a):

    🙂 To trzymam za słowo.
    Wizyta w Buffalo Trace…-zazdroszczę. Mają tam bardzo szeroki asortyment, jest to jedna z moich ulubionych destylarni.
    Mam pytanie odnośnie magazynu dla Blanton's ponieważ wyczytałem, że ma on swój specjalny magazyn; czy nie wie Pan z czego jest on zbudowany? cegła, kamień, drewno, blacha?

  4. Tomasz Miler napisał(a):

    Zaskoczyłeś mnie tym pytaniem. Blanton's leżakuje w magazynie H. Ja przypominam sobie tylko ceglany magazyn C, który stoi na samym przedzie destylarni. Niestety nie byłem w środku, ani tego, ani tego. Byłem natomiast w rozlewni Blanton'sa, przez którą przechodziła i moja i Twoja butelka.
    Na bourbonablog.com jest zdjęcie magazynu C, ale nie widać z czego jest (można chyba założyć, że nie z cegły):

    http://www.bourbonblog.com/wp-content/uploads/2011/10/warehouse_H_buffalo_trace_distillery.jpg

    Jeśli znajdę chwilę w weekend postaram się przejrzeć swoje zdjęcia z destylarni. Może tam coś znajdę!

    BTW w kolejce mam też White Doga z Buffalo Trace 🙂

  5. Anonymous napisał(a):

    Alkohol wieczoru #5 rzeczywiście bardzo ciekawy tym bardziej że oprócz bourbona małymi kroczkami próbuje whisky słodowej, ale o tym już napisałem w post Old Pulteney.
    Dzięki wielkie za wszystkie informacje.

  6. Tomasz Miler napisał(a):

    Wspaniale! W takim razie zachęcam do częstych odwiedzin!

  7. paweł napisał(a):

    bourbon to whisky oto pytanie ?
    W mojej małej metropolii łodzi sympatyczny właściciel małego przytulnego lokalu z patio u góry ul

    Radwańska(z uwagi na reklamę nie podam nazwy lokalu) polecił mi bourbon zamiast whisky z uwagi że jest delikatniejszy w smaku i miał rację ,od tego czasu bourbon jest tym trunkiem który częściej jest na moim stole.

Odpowiedz na „AnonymousAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

« »
Scroll to top