Glengoyne Burnfoot single malt whisky

Glengoyne Burnfoot to whisky dostępna tylko w strefach bezcłowych (tzw. travel retail) co zwykle jest jednoznaczne z butelkami litrowymi 🙂 O whisky i zabawnym położeniu destylarni Glengoyne wspominałem już tutaj. „Burnfoot” to dawna nazwa destylarni Glengoyne, którą producent postanowił przywołać tym oto wypustem. Choć nazwa kojarzy się z dymem, przypominam Wam, że Glengoyne to whisky z Lowlands, która nie wykorzystuje torfu do suszenia swojego słodu.

Jak smakuje Glengoyne Burnfoot?

Typ alkoholu: Single Malt Scotch Whisky
Wiek: no age statement
Oko:
bursztynowa
Nos:
mocno słodowa, średnio lotna, zdecydowanie przeważają aromaty zbożowe – młoda whisky. Po aeracji zdecydowanie słodsza i bardziej waniliowa.
Język: oleista i delikatna, miodowa, lekko pieprzna i owocowa w tle z łagodnym, przyjemnym czekoladowym finiszem, który niestety nagle słabnie, a potem powoli wybrzmiewa przyjemnymi roślinno-czekoladowymi akcentami. Na końcu odrobinę pieprzna i lekko alkoholowa.
ABV: 40 %
Cena: 120-130 PLN

 

 

Notes degustacyjny - kup teraz

Nowy rozlew wódki Miler Spirits

Perfumy męskie Miler Masculinité

3 Responses to Glengoyne Burnfoot single malt whisky

  1. J.A.K. pisze:

    „Glengoyne to whisky z Lowlands, która nie wykorzystuje tofu do suszenia swojego słodu”

    Tofu chyba tylko w Chinach wykorzystują 😉

  2. Monkey Shoulder Addict pisze:

    Napis na etykiecie: Highland, smak sugeruje jednak Lowland 😉
    Dla mnie to typowa whisky jęczmienna, nie poddymiana.
    Co ciekawe, destylaty tej marki znajdują się w takich blendach jak Lang’s czy Famous Grouse.

  3. Bow-Tie pisze:

    Glengoyne to whisky Lowland ? Jeśli przesuną granice regionów powyżej destylarni to będzie Lowland a póki co Destylarnia jest Highland a magazyny maturacji są na Lowland.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

« »
Scroll to top
 

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco z nowymi
publikacjami na blogu
i otrzymaj za darmo e-book:
"JAK PIĆ WHISKY?"