Chcesz wziąć udział w degustacji whisky ze mną?
Sprawdź kiedy poprowadzę kolejną w Twoim mieście

Alkohol wieczoru #74: Appenzeller

Nieznany w Polsce szwajcarski bitter, któremu warto poświęcić kilka chwil.

Notka smakowa
Typ alkoholu: 
Wiek:
Oko: 

otwierając –> butelka z kredensu babci. Zielona z kilkoma przewężeniami, embossingiem oraz alpami na etykiecie. Zaraz zacznę jodłować 🙂
po nalaniu –> bardzo ciemny bursztyn, bardzo oleisty, w czarce kieliszka tworzy „grubą tapetę”, która po odparowaniu alkoholu i wody pozostawia matowy osad znany wszystkim z zapomnianych i nieumytych natychmiast kubków po herbacie. 
Nos: 
ziołowy, miętowy, delikatny
Język: silnie gorzki, orzeźwiający, delikatny, oleisty, miętowy, pieprzny. Dobrze ukryty alkohol. Pamiętajmy jednak, że przy tak niskiej procentowości nie jest to wielka sztuka. Choć nie można tego zestawić z przyjemnością płynącą z finiszu trunków leżakowanych, utrzymujący się gorzki smak nazwijmy długim finiszem.
ABV: 29 %
 

 

Kieliszki do degustacji whisky


W październiku ruszam w Polskę, aby podzielić się z Wami wiedzą o destylatach. Tym razem w różnych lokalizacjach poprowadzę dwie degustacje: "Techniki analizy sensorycznej" oraz "Produkcja Single Malt Whisky".
Kliknij poniższy baner, aby poznać więcej szczegółów! Degustacje Miler Tour



Zestawy aromatów do nauki degustacji whisky

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

« »
Scroll to top