Chcesz wziąć udział w degustacji whisky ze mną?
Sprawdź kiedy poprowadzę kolejną w Twoim mieście

Alkohol wieczoru # 63: Vintage Rye 23 yo

Fot. PWJ

Vintage Rye to kolejna edycja whiskey pochodząca od Kentucky Bourbon Distillers z Bradstown w stanie Kentucky. Nieoficjalnie wiadomo, że whisky te wyprodukowane zostały w destylarni Heaven Hill. Warto zwrócić uwagę na fakt, że jest to whiskey bardzo stara (23 yo) jak na standardy amerykańskie. O ile w Szkocji wieloletnie leżakowanie zawsze było oczywistością, w USA jest ono powszechne od stosunkowo niedawna.

Notka smakowa

Typ alkoholu: Rye Whiskey
Wiek: 23 yo
Oko: 
otwierając –> Przezroczysty walec, na którym stoi wydłużony stożek przechodzący w szyjkę. Na dwóch etykietach kłosy żyta i wiek whisky.
po nalaniu –>  mocna herbata
Nos: niezbyt lotny, słodki, zbożowy, zapach pomalowanego drewna (jakiś lakier?), suszone śliwki, lekko kwiatowy
Język: oleisty i delikatny w pierwszej chwili. Buduje napięcie, ale niestety ‚peak time’ nie nadchodzi. W zamian czuję prosty, gorzki i pieprzny finisz. Nie lubię takich określeń jak ‚wywar z drzazg’, ale niewiele mi pozostaje. Ta whisky nie jest warta swojej bardzo wysokiej ceny.
ABV:  47%
Cena: ok. 270 PLN

zp8497586rq
zp8497586rq

 

 

I to nie wszystko….

Miler Tour Summer 2019

PS W lipcu odwiedzę 10 miast, w których przeprowadzę degustacje. Jeśli chcesz wziąć udział w którejś z nich, kliknij w poniższe zdjęcie albo TUTAJ i sprawdź, czy zostały jeszcze jakieś miejsca. Tym bardziej, że na jakiś czas onbiżyliśmy ceny biletów: o 50 zł na poziom podstawowy i aż o 100 zł na poziom zaawansowany!

One Response to Alkohol wieczoru # 63: Vintage Rye 23 yo

  1. Robert pisze:

    A po ile ten trunek chodzi?;)

« »
Scroll to top