Chcesz wziąć udział w degustacji whisky ze mną?
Sprawdź kiedy poprowadzę kolejną w Twoim mieście

Alkohol wieczoru # 304: Carlos I Imperial Brandy De Jerez

Carlos I Imperial to hiszpańska brandy wyprodukowana po raz pierwszy z okazji 400. rocznicy koronowania Karola I. Tym razem jest to wersja premium leżakowana przez 15 lat. 

Carlos I Imperial to hiszpańska brandy wyprodukowana po raz pierwszy z okazji 400. rocznicy koronowania Karola I. Jest to wersja premium tej brandy, leżakowana przez 15 lat.

Carlos I Imperial jest destylowana do maksymalnej zawartości alkoholu 70%, a następnie leżakowana w dębowych beczkach o pojemności 500 l. Podobnie jak w przypadku brandy Carlos I, do leżakowania wykorzystywany jest system solera. Brandy ta pakowana jest w bardzo atrakcyjnie wyglądające pudełko zawierające nawet niewielki aksamitny woreczek, w którym przechowywać można szklany korek do umieszczenia w butelce na czas picia. Szklane korki to piękne dodatki do butelek i karafek, jednak nie są one dobrymi zamknięciami w czasie przechowywania alkoholu, ponieważ alkohol praktycznie zawsze przez nie paruje.

 

321

Notka Smakowa

Jeśli interesuje Was, w jakim kieliszku pić tego rodzaju alkohol, zajrzyjcie tutaj.

Oko – ciemnobursztynowa

Nos – 19 – niezbyt lotna, bardzo słodka, daktyle, suszone owoce, czekolada, piernik, ziemistość.

Język – 20 – oleista i słodka

Finisz – 21 – słodka, ale z nutą wytrawności, pełna w smaku, skórzasta, czekoladowa, przyjemnie pieprzna na końcu, trwająca.

Balans – 20

Total – 80/100

ABV – 38%

 

Kieliszki do degustacji whisky


W październiku ruszam w Polskę, aby podzielić się z Wami wiedzą o destylatach. Tym razem w różnych lokalizacjach poprowadzę dwie degustacje: "Techniki analizy sensorycznej" oraz "Produkcja Single Malt Whisky".
Kliknij poniższy baner, aby poznać więcej szczegółów! Degustacje Miler Tour

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

« »
Scroll to top