Chcesz wziąć udział w degustacji whisky ze mną?
Sprawdź kiedy poprowadzę kolejną w Twoim mieście

Alkohol wieczoru # 302: Carlos I Perdo Domecq Brandy De Jerez

Carlos I to hiszpańska brandy z winogron z bardzo sławnego regionu Jerez leżakowana systemem solera w dębowych beczkach po Oloroso i Amontillado sherry. 

1234

Nazwa brandy Carlos I pochodzi od króla Karola I znanego szerzej jako Karol V Habsburg. Carlos I to brandy produkowana z wingoron zbieranych we wrześniu. W produkcji brandy używa się dwóch różnych destylatów – „Holandas” i „Destilados”. Holandas to spirytus o mocy 60-65%, podczas gdy Destilados ma 84-86%. Pierwszy destylat jest nośnikiem smaku podczas gdy drugi jest niemal neutralny i nadaje brandy lekkość. Jakość brandy wzrasta wraz z udziałem destylatu Holandas, który produkowany w miedzianym alembiku jest nośnikiem smaku.

Brandy Carlos I spędza przynajmniej 10 lat w beczakach i jest leżakowana systemem solera, który polega na mieszaniu leżakowanych destylatów w taki sposób, że produkt końcowy jest kupażem wszystkich roczników wykorzystanych w procesie.

Carlos I brandy de Jerez

Notka Smakowa

Jeśli interesuje Was dlaczego piję akurat w takim kieliszku a nie innym, zajrzyjcie tutaj.

Oko – bursztynowa

Nos – 20 – średnio lotna, skórzasta, cynamonowa, dość wytrawna, nie złożona

Język – 20 – oleista i słodka

Finisz – 18 – słodka, czekoladowa, skórzasta, prosta, alkoholowa. Największą zaletą brandy Carlos I jest wysoka pijalność, która może sprawić, że spodoba się ona osobom początkującym. Przy koniakach, które już pojawiły się w tym przeglądzie przypomina raczej alkohol do deseru lub ciekawy dodatek do koktajlu.

Balans – 18

Total – 76/100

ABV – 40%

 

Kieliszki do degustacji whisky

3 Responses to Alkohol wieczoru # 302: Carlos I Perdo Domecq Brandy De Jerez

  1. Harkonnen pisze:

    Fuck brandy, tu miało być pisane o whisky, zali wżdy? Fani bloga czekają na recenzje wypustów z Islay. Jest ich jeszcze tyle do skosztowania. Co z Ardbegiem Uigedail? Supernova? Dark Cove? Co z PC6? Co z Glenmorangie Ealanta? Highland Park Loki? Czyżby Tomasz Miler ostatecznie spoczął na laurach? Nie wierze w to…

  2. dawid pisze:

    Cześć, od jakiegoś czasu zaglądam za bloga i jest moim przewodnikiem po whisky.
    Nie znam wielu wypustów: standardy typu JD, JW. Ostatnio posmakował mi Maker’s Mark.
    Chciałbym jednak spróbować czegoś nowego. Póki co raczej nietorfowego.
    Myślę tu o czymś co będzie lepsze od MM, ale w podobnej cenie. O czymś, co będzie miało intensywny i bogaty zapach (na tym mi zależy). Będę wdzięczny za jakieś typy.

  3. Harkonnen pisze:

    Glenfiddich 15YO Solera albo Aberlour 10YO powinien spełniać warunki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

« »
Scroll to top