Chcesz wziąć udział w degustacji whisky ze mną?
Sprawdź kiedy poprowadzę kolejną w Twoim mieście

Alkohol wieczoru #237: Glen Flagler 100% Pot Still Scotch Whisky, OB, NAS, 40% ABV

Degustacja nieprodukowanej whisky z Lowlands zabutelkowanej kilkadziesiąt lat temu.

Choć Lowlands to region produkcji whisky, który wymieniany jest w każdej książce o tym trunku, niewiele można o nim dzisiaj powiedzieć. Nie oznacza to jednak, że czytelnicy nie powinni zapoznać się z wpisem o podziale Szkocji na regiony produkcji whisky, który przeczytać można tutaj. Najbardziej znane destylarni, które w tej chwili działają w Lowlands to Glenkinchie, Auchentoschan, Clydeside, Annandale, Glasgow Distillery i Bladnoch oraz zdecydowanie mniej dostępne lub całkowicie niedostępne Alisa Bay,  i Daftmill.


DSC_1210

Historia destylacji w Lowlands jest jednak bogatsza ponieważ istnieje szereg destylarni, które już dawno zamknięto, ale powstałą w nich whisky cały czas można zdobyć. Najbardziej znane przykłady to Littlemill i St. Magdaleine. Oczywiście, jak zwykle kiedy mowa o whisky z nieczynnej już destylarni, ich ceny nie są specjalnie przyjazne konsumentowi, który planuje je wypić, a nie spekulować na ich aukcyjnej wartości w przyszłości.

 

DSC_1206

Glen Flagler to whisky powstała w 1965 roku i produkowana na zestawie alembików w obrębie destylarni whisky zbożowej w Moffat należącej do Inver House Distillers. Główną destylarnią w Moffat była destylarnia whisky zbożowej Garnheath. Wielkim zawodem dla miłośników szkockiej whisky będzie pochodzenie nazwy Glen Flagler. Otóż Flagler nie jest żadną sławną doliną w Szkocji. Nie spodziewacie się nawet, że jest to nazwa ulicy i to nie w Szkocji tylko w West Palm Beach na Florydzie, na której dom miał Simon Neuman, właściciel firmy Publicker Industries, która była założycielem firmy Inver House Distillers. Przez lata w kompleksie gorzelniczym w Moffat stanęło kilka alembików, z których wydzielono dwie dodatkowe destylarnie – Glen Flagler i Killyloch (w której produkowano także whisky Islebrae). Glen Flagler był z kolei butelkowany jako single malt i jako blended malt oraz wykorzystywano go do takich blendów jak Mac Arthur’s. Jej produkcja zakończyła się w 1985 roku przez spadek popytu na whisky a także śmierć prezesa firmy Publicker Industries i utratę zainteresowania firmy w działalności w Szkocji. Whisky ta na rynku pojawiła się w tak niewielu wersjach, że do dziś pozostaje wielką niewiadomą.

DSC_1213

 

Oko – ­ słomkowa

Nos – ­ 20 ­ średnio lotna, delikatna, słodka, cytrusowa, trawiasta

Język – ­ 20 ­ oleista i słodka

Finisz – ­ 19 ­ łagodna, ładnie wyważona, dębowa, lekko pieprzna na końcu. Whisky nie ma deklaracji wieku (NAS – ­ ang. no age statement), ale pije się ją bardzo przyjemnie. Trzeba jednak jasno powiedzieć, że jej smak w żaden sposób nie koreluje z wysoką ceną wynikającą wyłącznie z wieku butelki, która najparawdopodobniej pochodzi z lat sześćdziesiątych.

Balans – ­ 20

Total – ­ 79/100

Kieliszki do degustacji whisky


W październiku ruszam w Polskę, aby podzielić się z Wami wiedzą o destylatach. Tym razem w różnych lokalizacjach poprowadzę dwie degustacje: "Techniki analizy sensorycznej" oraz "Produkcja Single Malt Whisky".
Kliknij poniższy baner, aby poznać więcej szczegółów! Degustacje Miler Tour

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

« »
Scroll to top