Chcesz wziąć udział w degustacji whisky ze mną?
Sprawdź kiedy poprowadzę kolejną w Twoim mieście

Alkohol wieczoru #226: Aberlour A’bunadh batch #45

Aberlour A’bunadh to bardzo popularna whisky, która leżakuje wyłącznie w beczkach po Oloroso sherry, a następnie butelkowana jest w mocy beczki. A’bunadh to whisky, która nie ma deklaracji wieku, nie jest filtrowana i leżakuje wyłącznie w beczkach po sherry, a do tego stoi za nią naprawdę ciekawa historia…

Whisky A’bunadh powstała jako próba odtworzenia whisky Aberlour z końca XIX w. Kiedy byłem w destylarni Aberlour powiedziano mi, że w latach siedemdziesiątych podczas wymiany alembików w Aberlour, w ścianie znaleziono butelkę whisky owinięta w gazetę z 1898 roku z artykułem o pożarze destylarni.

Okazuje się, że szkoccy robotnicy lat 70 niewiele różnili się od swoich kolegów z krajów komunistycznych. Dlaczego? No cóż, znalezienie takiej (niezwykle cennej!) butelki było dla nich … wyłącznie sygnałem żeby się napić 🙂 Nie wyobrażam sobie nawet jaką minę musiał mieć dyrektor destylarni kiedy dowiedział się, że robotnicy właśnie wypili większość whisky Aberlour stworzonej prawie 80 lat wcześniej 🙂 Na szczęście  robotnikom nie udało się opróżnić całej butelki dzięki czemu niemal stuletnia whisky mogła zostać poddana analizie laboratoryjnej. Bazując na wynikach tej analizy, destylarnia Aberlour z XIX w. podjęła się próby odtworzenia jej. Tak właśnie powstało Aberlour A’bunadh. Whisky ta stała się tak popularna, że obecnie dostępny jest już batch #47. Ja dzisiaj zajmę się whisky z batch #45 z roku 2013.
40888

Notka Smakowa

Oko: bursztynowa

Nos: 21 – kremowa, słodka i czekoladowa, podszyta znamiennymi dla Aberlour suszonymi owocami.

Usta: 21 – oleista i delikatna

Finisz: 22 – dobrze wyważona, odrobina melasa, wyraźny wpływ sherry, szybko zdobywa cały język i trwa na nim długim czekoladowym finiszem i rodzynkową słodyczą. Mocno rozgrzewająca  co w mocy ponad 60% ABV nie jest żadnym zaskoczeniem.

Balans: 21

Total: 85/100

ABV: 60,2%

Kieliszki do degustacji whisky


W październiku ruszam w Polskę, aby podzielić się z Wami wiedzą o destylatach. Tym razem w różnych lokalizacjach poprowadzę dwie degustacje: "Techniki analizy sensorycznej" oraz "Produkcja Single Malt Whisky".
Kliknij poniższy baner, aby poznać więcej szczegółów! Degustacje Miler Tour

One Response to Alkohol wieczoru #226: Aberlour A’bunadh batch #45

  1. Łukasz pisze:

    Zaproponował nam ją barman w hotelu i nie żałuję, że dałem się namówić. Nie mam dużego doświadczenia (Glenfiddich, Singelton, Glenlivet, Talisker czyli raczej segment do 200 zł / butelkę ), ale to jest pierwsza whisky, w której wyraźnie czułem to o czym piszesz w notkach (mam na myśli opisy typu: „podszyta znamiennymi dla Aberlour suszonymi owocami”).

Pozostaw odpowiedź Łukasz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

« »
Scroll to top