Chcesz wziąć udział w degustacji whisky ze mną?
Sprawdź kiedy poprowadzę kolejną w Twoim mieście

Alkohol wieczoru # 223: Aberlour 16 yo

Aberlour 16 yo to starsza siostra popularnej 10yo, którą opisywałem jako jedną z pierwszych whisky na blogu. Ta szesnastka jest osławiona wygraną w San Francisco World Spirits Competition i dzisiaj będę miał okazję sprawdzić czy zgadzam się z sędziami.

Aberlour 16yo finiszowana jest w beczkach po Oloroso sherry co stawia ją w gronie whisky, po których można oczekiwać pewnej słodyczy i deserowości. To dobry wstęp do sherry, który może poprowadzić do whisky leżakowanych wyłącznie w sherry, które jednak są już zarezerwowane dla bardziej zaawansowanych graczy.

ablob_16yo

Notka Smakowa

Oko: bursztynowa

Nos: 21 – przyjemna, lotna, ale nie ostra, potężne suszone owoce, śliwki, morele, czekolada.

Usta: 21 – średnio oleista i delikatna

Finisz: 20 – słodka, czekolada mleczna, orzechy, lekko pieprzna, trwająca.

Balans: 20

Total: 82/100

ABV: 40%

krest button
I to nie wszystko….

Miler Tour Summer 2019

PS W lipcu odwiedzę 10 miast, w których przeprowadzę degustacje. Jeśli chcesz wziąć udział w którejś z nich, kliknij w poniższe zdjęcie albo TUTAJ i sprawdź, czy zostały jeszcze jakieś miejsca. Tym bardziej, że na jakiś czas onbiżyliśmy ceny biletów: o 50 zł na poziom podstawowy i aż o 100 zł na poziom zaawansowany!

4 Responses to Alkohol wieczoru # 223: Aberlour 16 yo

  1. Krystian pisze:

    Sherry Oloroso jest wytrawne i nie odnajdziemy w nim żadnej słodyczy, czasem jest wręcz słonawe, więc nie ma możliwości aby w jakikolwiek sposób leżakowanie w beczkach po oloroso podniosło słodycz whisky. Ogólnie rzecz biorąc sherry jest z natury wytrawne, co prawda są słodkie style jak Cream czy Pale Cream, powstające z wytrawnych odmian poprzez dosłodzenie słodkim winem. Pozdrawiam.

  2. J&M pisze:

    Dziwi mnie brak wanilii która jest charakterystyczna dla 16YO, a właściwie dla całej destylarni.

  3. nie lubię pić pisze:

    Będę bardzo wdzięczny za rozwinięcie obu postów.

  4. Wojtek pisze:

    Witam Panie Tomku a czy mogłby Pan spróbowac Aberlour 12y double cask? ciekawy jestem opini i notki smakowej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

« »
Scroll to top