Chcesz wziąć udział w degustacji whisky ze mną?
Sprawdź kiedy poprowadzę kolejną w Twoim mieście

Monkey Shoulder Blended Malt Whisky #219

 

Monkey Shoulder

Dzisiaj artykuł o whisky, kóra obecnie jest niezwykle ważna, ponieważ po odejściu Johnnie Walker Green Label stanowi najpopularniejszy trunek z kategorii Blended Malt Scotch w Europie.

MonkeyShoulder

Monkey Shoulder to whisky należąca do firmy William Grant and Sons, która znajduje się w kategorii blended malt, znanej wcześniej jako pure malt. (W tym miejscu chyba warto przypomnieć artykuł o Johnnie Walker Green Label).

Nazwa Monkey Shoulder pochodzi od choroby zawodowej pracowników destylarni, którzy zajmowali się przewracaniem kiełkującego słodu na podłogach do słodowania. Ponieważ zajęcie to wymagało mocniejszego zaangażowania jednego ramienia, w dawnych czasach wielu pracowników kończyło z tzw. „monkey shoulder” (ang. małpie ramię), które bezwładnie opadało na kształt ramienia małpy. Nazwa tej whisky z kategorii belnded malt ma uhonorować pamięć tych osób.

Producent MS podaje oficjalnie, że to whisky, która powstaje w wyniku kupażu whisky z 3 „wybitnych” destylarni ze Speyside. Gdyby jednak rzucić okiem na destylarnie, które należą do firmy William Grant and Sons, staje się jasne, że Monkey Shoulder powstaje w wyniku kupażu destylatów z Glenfiddich, Balvenie i Kininvie. Wszystkie trzy destylarnie znajdują się w Dufftown. Warto dodać, że destylarnie leżą niezwykle blisko siebie – sławna Glenfiddich graniczy z Balvenie, która na swoim terenie mieści zamkniętą już Kininvie. Kininvie to destylarnia, która działała w latach 1990-2010 i posiadała wyłącznie halę destylacyjną. Nie ma w niej kadzi zaciernych i fermentacyjnych, ponieważ przefermentowany zacier pompowany był rurami (około 200m) z Balvenie, a potem leżakowany w jej magazynach. Kininvie to destylarnia, którą zamknięto w 2010 roku co oznacza, że ostatnie produkowane destylaty mają już 3 lata i mogą być butelkowane jako whisky. Ponieważ destylarnia miała duże moce produkcyjne (4,8 miliona litrów rocznie = np. Talisker) można zakładać, że jeszcze przez jakiś czas whisky z Kininvie będzie składnikiem Monkey Shoulder aż do momentu kiedy jej miejsce zajmie destylat z najnowszej destylarni firmy William Grant and Sons – Ailsa Bay.

 

Notka smakowa Monkey Shoulder

Oko: miedziana

Nos: 21 – przyjemna, lotna, prosta, łagodna, słodka, lekko roślinna

Język: 19 – słodka i oleista, lekko pieprzna

Finisz: 18 – słodki, drzewny, przez chwilę przyjemny, ale potem bardzo pieprzny w sposób alkoholowy co oznacza młodą whisky.

Balans: 19

Total: 77/100

ABV: 40%

 

krest button

Mój najnowszy projekt

Z wielką dumą informuję, że dzięki Miler Spirits, po 100 latach nieobecności do Polski powraca kultowa brandy marki Shustoff !!! Specjalnie dla czytelników MilerPije przygotowałem możliwość zamówienia butelki wersji 11yo w cenie 129zł zamiast 169.

Żeby odebrać voucher rabatowy podaj swój adres e-mail poniżej…

5 Responses to Monkey Shoulder Blended Malt Whisky #219

  1. whiskyholic pisze:

    A skąd informacja, że Kininvie zamknięte? W zeszłym roku tam byłem i destylowali nawet mają przenieść wszystko z balvy do kininvie. Powstała po to żeby odciążyć glenffidicha przy produkcji maltu do ich blenda.

  2. dd pisze:

    Panie Tomku, pytanie lekko nie na temat: co sądzi Pan na temat bourbona Wild Turkey? W Carrefourze pojawiły się wersje 81 i 101 za, odpowiednio, 68 i 86 zł. Warto ich spróbować?

    • K.M. pisze:

      Dzięki za info muszę zerknąć do Carrefora. Ja bym brał na Twoim miejscu 101 (50,5%), tradycyjny, mocny dobrze zbudowany bourbon (taka można powiedzieć męska rzecz 🙂 ). A najważniejsze, że cena którą podałeś jest bardzo korzystna do jakości.
      Pozdrawiam.

  3. Mariusz pisze:

    Z drewniej codziennego bloga robi się nam powoli dwutygodnik:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

« »
Scroll to top