Chcesz wziąć udział w degustacji whisky ze mną?
Sprawdź kiedy poprowadzę kolejną w Twoim mieście

Alkohol wieczoru # 168: Hanyu 21 yo, 1988-2009, OB – Noh Series, Spanish sherry butt finish, 625 bottles

Hanyu 21 yo to kolejna whisky na moim blogu, która pochodzi z nieistniejącej destylarni. Nie oznacza to wcale, że jest lepsza niż inne whisky z destylarni, które cały czas działają. Niemniej trzeba mieć na uwadze, że jest to whisky, której koniec jest zdefiniowany i choćby dlatego warto się nad nią pochylić.

photo

Destylarnia Hanyu została założona przez rodzinę Akuto, która już w XVII w zajmowała się produkcją sake (zwracam uwagę na fakt, że przy produkcji sake nie zachodzi destylacja). Sama destylarnia powstała w 1946 roku od razu po drugiej wojnie światowej, a produkcja whisky wzorowana na szkockich gorzelniach rozpoczęła się dopiero w latach 80 XX w.
Kiedy firma będąca właścicielem Hanyu zbankrutowała, Ichiro Akuto, prawnuk założyciela Hanyu, zdołał odkupić zapasy leżakującej whisky, którymi nowy właściciel nie był zainteresowany (!). Ciekawe czy teraz pluje sobie w brodę ponieważ inwestycyjny szał świata whisky doprowadził do sytuacji, w której kilkunastoletnie wypusty Hanyu osiągają ceny rzędu 500 euro za butelkę i więcej.
Akuto san otworzył w 2008 własną destylarnię – Chichibu. Cały czas wypuszcza także bottlingi z zapasów whisky Hanyu, które posiada. Słyną one z wysokiej jakości i brandowane są nazwą Ichiro’s Malt. Wszystko to oczywiście celem pozycjonowania nowej marki whisky, którą tworzy Akuto san oraz przyciągnięcia już istniejącej rzeszy fanów destylarni Hanyu. W końcu to naprawdę absolutnie ostatnie okazje żeby się jej napić. Pierwsza whisky Chichibu pojawiła się na rynku w 2011 w wersji 3 yo.

Notka smakowa
Oko – miedziana
Nos – 22 – w pierwszej chwili siarka ze świeżo zapalonej zapałki, a później
wyłaniają się spod niej leniwie wznoszące się gęste i intensywne zapachy
jesiennych suszonych owoców i lakiery.
Język – 23 – oleista i bardzo ekstraktywna
Finisz – 23 – spójny z zapachem, mocno pieprzny, nie torfowy tylko spalony,
intensywny, owocowy i słodki smak. Rozgrzewająca
Balans – 22
Total: 90/100 = bardzo dobra
ABV
55,6%
Cena
PLN 1500
Po przeczytaniu
Uważasz, że treść tego artykułu powinna trafić do szerszej grupy ludzi?
Będę wdzięczny jeśli polubisz artykuł na Facebooku (lub innym wykopie) klikając przycisk po lewej stronie i dodając komentarz.
Możesz też polubić mój fanpage klikając w widget po prawej stronie na górze. Dzięki temu nie umknie Ci żaden wpis na tym blogu!
Możesz także przyjść na jedną z moich degustacji! Wystarczy, że wejdziesz na Sipofstyle i zostawisz mi swój e-mail w liście mailingowej odpowiedniego miasta. Kiedy będę je odwiedzał, na pewno dam Ci znać!

Mój najnowszy projekt

Z wielką dumą informuję, że dzięki Miler Spirits, po 100 latach nieobecności do Polski powraca kultowa brandy marki Shustoff !!! Specjalnie dla czytelników MilerPije przygotowałem możliwość zamówienia butelki wersji 11yo w cenie 129zł zamiast 169.

Żeby odebrać voucher rabatowy podaj swój adres e-mail poniżej…

2 Responses to Alkohol wieczoru # 168: Hanyu 21 yo, 1988-2009, OB – Noh Series, Spanish sherry butt finish, 625 bottles

  1. rico pisze:

    Nota degustacyjna niezmiernie lakoniczna, właściwie ażeby się czegos dowiedzieć należy wpaść na whiskyfun.com, gdzie można przeczytać, iż:
    Hanyu 21 yo 1988/2009 ‚Noh’ (55.6%, Number One Drinks, cask #9306, Sherry Butt, 625 bottles) I loved this one at the MM Awards 2010. Colour: amber. Nose: more or less the same profile as the 1990’s but with less fruity notes and more flinty tones, as well as a surprisingly medicinal profile. Antiseptic, camphor… There’s also a lot of bacon and gunpowder, really a lot! And black truffles. With water: totally extreme gunpowder and struck matches. Of course you have to like that but all I can tell you is that there’s no single note of rotten eggs or cooked cabbage/asparagus. Do what you want out of this ;-). Mouth (neat): on par, starting boldly, on bacon, smoked ham and liquorice. I don’t know where this huge smokiness does comes from but it’s really impressive. Also toasted bread, black olives and prunes. It’s very unusual but delicious. Extremely concentrated. With water: infused smoke. I’ve heard there are machines now that can smoke just anything, they look like some kind of hairdryer. They must have used that on this one. Finish: long, on honey-coated bacon. I’m sure you see what I mean. Comments: an extreme baby, and probably a very controversial dram. Let’s only hope we’ll always have controversial whiskies, not only middle-of-the-roadish vanilla-infused young spirits. SGP:644 – 90 points.

    Skoro whiskyfun.com jest lepszy, to po co MilerPije.pl?

  2. Harkonnen pisze:

    To że whisky pochodzi z zamkniętej destylarni może świadczyć że jest gorsza niż te robione we wciąż otwartych zakłądach. Są powody dla których zamyka się destylarnie a jednym z ważniejszych jest jakość produktu końcowego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

« »
Scroll to top