Chcesz wziąć udział w degustacji whisky ze mną?
Sprawdź kiedy poprowadzę kolejną w Twoim mieście

Alkohol wieczoru # 166: Brora 18 yo (1981-1999), IB – Lombard, Jewels of the Highlands

Brora to kolejna nieistniejąca destylarnia, która pojawia się na MilerPije.pl. W obliczu rosnącego popytu na whisky słodową, wokół nieistniejących destylarni robi się coraz więcej szumu skupionego wokół inwestycji w whisky. Brora spełnia kluczowy warunek dobra luksusowego – jest jej bardzo mało i trudno ją zdobyć. Za moment sprawdzę czy luksusowa jest również zawartość butelki!

BroraWhisky

Brora to destylarnia, która działała w latach 1819-1983. Jej pierwotna nazwa to Clynelish. Nazwę zmieniono dopiero w roku 1968 kiedy ten sam właściciel wybudował destylarnię, która obecnie nosi nazwę Clynelish. Brora to po prostu nazwa miejscowości, w której zlokalizowana jest destylarnia. W latach 1969-1973 głównym zadaniem Brory była produkcja silnie torfowej whisky przeznaczonej na blendy. Konieczność taka zaistniała z uwagi na zbyt małą ilość whisky Port Ellen z Islay (należącej do tego samego właściciela –  wtedy SMD), która wykorzystywana była w szybko rosnącej marce blendu Johnnie Walker. Po roku 1973 Brora produkowała lekko torfową whisky, która cieszy się ogromnym uznaniem fanów tego trunku. Brora jest dzisiaj droga, trudno dostępna i poszukiwana przez wielu więc warto jej spróbować kiedy nadarza się taka okazja.

Notka smakowa

Oko – złota
Nos – 22 -delikatny, łagodny, słodkie owoce, cytrusy, cynamon, otwiera się wraz z aeracją pokazując słodkie aromaty wiśniowe i owoców egzotycznych i lekko waniliową kremowość.
Język – 22 -oleista I średnio ekstraktywna
Finisz –22 – intensywny, lekko pieprzny, dębowy, rozgrzewający, trwającyn a języku, przyjemnie pieprzny, na końcu torfowy. Jestem fanem!
Balans – 22
Total88/100 = bardzo dobra
ABV50%
Cena
 400 PLN 

W świetle ostatniego wpisu o gorzkich czekoladach dodam tylko, że kiedy skończyłem już notkę, pozwoliłem sobie na mały czekoladowy eksperyment – Brora wspaniale połączyła się z owocowymi nutami czekolady ze szczepu kakaowca, któy niemal wyginął – Piura Porcelana.
Po przeczytaniu
Uważasz, że treść tego artykułu powinna trafić do szerszej grupy ludzi?
Będę wdzięczny jeśli polubisz artykuł na Facebooku (lub innym wykopie) klikając przycisk po lewej stronie i dodając komentarz.
Możesz też polubić mój fanpage klikając w widget po prawej stronie na górze. Dzięki temu nie umknie Ci żaden wpis na tym blogu!
Możesz także przyjść na jedną z moich degustacji! Wystarczy, że wejdziesz na Sipofstyle i zostawisz mi swój e-mail w liście mailingowej odpowiedniego miasta. Kiedy będę je odwiedzał, na pewno dam Ci znać!

Mój najnowszy projekt

Z wielką dumą informuję, że dzięki Miler Spirits, po 100 latach nieobecności do Polski powraca kultowa brandy marki Shustoff !!! Specjalnie dla czytelników MilerPije przygotowałem możliwość zamówienia butelki wersji 11yo w cenie 129zł zamiast 169.

Żeby odebrać voucher rabatowy podaj swój adres e-mail poniżej…

3 Responses to Alkohol wieczoru # 166: Brora 18 yo (1981-1999), IB – Lombard, Jewels of the Highlands

  1. Ania pisze:

    Chciałabym kiedyś spróbować takiej whisky 🙂

  2. rico pisze:

    średnio ekstraktywna…hahaha…to nic nie znaczy!

  3. rico pisze:

    Tak powinna wyglądac profesjonalna nuta degustacyjna:

    Noty Degustacyjne:

    Kolor: Mahoniowy brąz

    Zapach: Torf i sherry uderza pierwsze uwodząc nasze zmysł by porazić je nutami czarnego pieprzu, skórki cytryny, eukaliptusa, cynamonu i mięty. Wszystko to skąpane w bryzie atlantyckiego wybrzeża.

    Smak: Spokojnie i powoli dociera do nas smak beczek po sherry i Bourbonie. Pojawiają się nuty pomarańczowej czekolady, wędzonego słodu, prażonych orzechów i ciemnego toffi.

    Finisz: Kończąc degustacje dostrzeżesz wpływ jaki wywarły na whisky beczki po sherry i bourbonie

    [Źródło: pinot.pl.]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

« »
Scroll to top