Jim Beam Black American bourbon whiskey – jak smakuje?

Jim Beam Black to bourbon, który produkowany jest w dwóch wersjach: 8yo na rynek USA oraz 6yo na eksport. Dzisiaj na MilerPije.pl wersja eksportowa bourbona tej popularnej marki.

Jim Beam Black to wypust premium marki JB, który pozycjonowana jest zdecydowanie wyżej niż JBWL. Wyższa jakość tego bourbona wynika z wydłużonego czasu leżakowania.

Skomplikowane nazewnictwo

Leżakowanie Jim Beam Black do tej pory wynosiło 6 albo 8 lat zależnie od miejsca sprzedaży trunku. W bardzo kreatywny sposób fakt ten wykorzystał marketing marki. Otóż wersja amerykańska, która leżakuje 8 lat, określana jest mianem double matured co oznacza dwukrotnie dłuższy czas leżakowania niż White Label. Z kolei wersja europejska, która leżakuje krócej, bo 6 lat, określana była mianem triple matured co (tym razem) oznacz trzykrotnie dłuższy czas leżakowania niż prawnie wymagane w USA 2 lata. Jest to kolejny dowód na prawdziwość zasady Less is more 😉 … ALE najnowsza wersja tego bourbona po uległa uproszczeniu i komunikuje po prostu „Extra Matured” na znak, że leżakowanie było po prostu dłuższe. Poniżej ewolucja butelki 🙂

Kolekcjonerska flaszka Jim Beam Black

Z moją butelką JBB wiąże się śmieszna historia. Dostałem ją od samego Freda Noe z całym portfolio tej whiskey podczas naszego spotkania zeszłej zimy. Na każdej z butelek Fred zostawił swój autograf a na JBB napisał Tom Miler enjoy this bourbon – Fred Noe. Kiedy wyszedłem z warszawskiego Sheratona gdzie spotkałem się z Noe, zrobiłem butelce zdjęcie Instagramem i dodałem je na FB.

Jim Beam Black

Była wtedy zima, a napis na butelce zrobiono pisakiem z farbą. Później szwędałem się po Warszawie i butelka ochłodziła się, a kiedy wszedłem do pociągu skropliła się na niej para wodna … usuwając z butelki wyłącznie moje imię i nazwisko i w ten sposób „depersonalizując” moją nową butelkę kolekcjonerską 😛

Jim Beam Black

Konkurencja dla Jack Daniel’s No. 7

Warto też wspomnieć o tym, że w USA JBB jest pozycjonowany jako odpowiedź marki Jim Beam na Tennessee Whieksy Jack Daniel’s No 7. Komunikacja reklamowa w tym zakresie jest dość bezpośrednia…

Jim Beam Black

Jednak nie ma co oburzać się faktem, że marketing interpretuje niektóre fakty na korzyść produktów – to normalne. Po prostu trzeba pamiętać, że jako konsumentom potrzebny nam dystans do ogkrągłych słów. Zawsze powtarzam, że najlepszym kompasem po świecie alkoholi jest język a nie oczy lub uszy 🙂

Jak smakuje Jim Beam Black?

Nos – 20 – dość lotny, słodki, waniliowy, suszone owoce, w tle lakiery. Niezbyt złożony, ale bez wątpienia przyjemny.
Język – 20 – oleisty i delikatny
Finisz – 20 – finisz z bogactwem aromatów drzewnych i kontrolowaną słodyczą, zakończony przyjemną pieprznością i trwającymi aromatami wiśni w gorzkiej czekoladzie
Balans – 20
Total – 80/100 warty poznania
ABV – 43%

Notes degustacyjny - kup teraz

Nowy rozlew wódki Miler Spirits

Perfumy męskie Miler Masculinité

19 Responses to Jim Beam Black American bourbon whiskey – jak smakuje?

  1. Chierro pisze:

    Piłem tylko 6YO i to jakiś czas temu (jeszcze w starych pękatych butelkach). Ciekawe czy wyraźna jest różnica pomiędzy wersją US a UE? Te dwa lata zapewne robi swoje.

    • Tomasz Miler pisze:

      Sam jestem ciekaw, ale nie tak bardzo żeby walczyć o butelkę z USA. Miałbym kilka innych pozycji, którym dałbym wyższy priorytet 🙂

  2. Paweł pisze:

    Całkiem przyjemny trunek. Znacznie jepiej smakuje mi z odrobiną wody lub kostką lodu. Moim zdaniem czuć tutaj te 43%.
    Panie Tomku super strona. Dzięki Pańskim publikacjom wzbogaciłem swoją kolekcję. Każdy dzień zaczynam od milerpije.pl.

  3. siwyx pisze:

    „Panie Tomku super strona. Dzięki Pańskim publikacjom wzbogaciłem swoją kolekcję. Każdy dzień zaczynam od milerpije.pl.”
    Mam to samo 😉 Dziś dostałem od kuzyna Jurę 16yo i Auchentoschana classic w dodatku dwie butelki wody highland spring do degustacji. W barku już mi miejsca brakuje będę musiał dostawić jeszcze jeden słupek 😉
    Pozdrawiam wszystkich koneserów 🙂

  4. S3t pisze:

    Przyznam szczerze, że nie jestem fanem kukurydzianych alkoholi, jednak po przeczytaniu tej notki jestem lekko zbity z tropu. Czy to, że nie ma wzmianki o kukurydzianym smaku w finiszu oznacza, że tego smaku tam po prostu nie ma, czy też to, że jest to bourbon i smak kukurydzy jest tu „oczywistą oczywistością”?

  5. rico pisze:

    Szkoda, że wersja europejska nie ma 45% jak ta z USA. Z pewnością pozwoliłoby to na poznanie większej dozy aromatów tego bourbona. Bourbon ten pokazuje niesamowitą różnicę, jaką daje dodatkowy okres leżakowania w beczkach. Jeśli chodzi o nos, to Autor trafnie zidentyfikował suszone owoce, ja dodałbym, że to m.in. suszone morele:))

  6. rrichman pisze:

    Czy cena 50,39 zł za 0,7L to dobra cena? Wydaje mi się że tak. Niedaleko mnie jest market EKO i tam jest taka cena. Przecenili z 79,99zł. Kupiłem 2 butelki bo wszędzie widziałem ceny między 80 a 100 zł

    • max pisze:

      To jest dobra cena i bym kupilem caly karton tej whisky ktora jest duzlo lepsza niz jack daniels no7 na rynku polskim chociaz gorsza niz JD z belgijskiej dytrybucji.

  7. ktos pisze:

    Wlasnie wrocilem ze sklepu ze swoja butelka 0,7 za 69,99zl. Bardzo korzystna cena jak na tak dobry trunek. Na moj amatorski nos, pachnie podobnie jak white ale za chwile przetestuje smak : ).

  8. Wojtek pisze:

    Dzisiaj tj. 1 czerwca 2015 roku zobaczyłem Jim Bean Black 43 vol. 70 cl Triple Aged w Lidlu. Pod czytnikiem wyskoczyła cena 49,99 zł, więc zakupiłem i smakuję. Nie wiem czy ta cena, to pomyłka, czy taka ciekawa promocja, bo nigdzie nie znalazłem tego trunku poniżej 65 zł. Od razu czuć różnicę z JBWL, na korzyść Black. Pozdrawiam smakoszy i Lidla.

    • Amigo pisze:

      Dokładnie, mało to puścili też Black Davila w tej samej cenie i Red Staga (przecena z 59.99) wszystkie 0.7l ale wiele butelek nie zostało.
      Również się zastanawiam czy nie są to jakieś „drugo gatunkowe rozlewy na dyskonty”

  9. testujedolat pisze:

    Dla mnie to niczym nie różni się od innych nawet tanich burbonów bo niestety płacimy za markę i nalepkę na butelce a trunek w środku jest z jednej lub drugiej znanej stajni.

  10. Zmr pisze:

    Od kilku miesięcy jest problem z dostępnościà tej whisky w dużych sieciach handlowych jak Carrefour czy Auchan, gdzie zawsze było jej dużo. Ktoś może orientuje się dlaczego? To moje ulubione budżetowe whisky 🙁

  11. Krwawy pisze:

    Ostatnio widuję w Auchan, Dino i wiem, że mieli w Tesco, ale nie wiem czy to jednorazowa akcja czy wprowadzili do stałej oferty. Najtaniej w Dino za 65 zł widziałem. 🙂

  12. Dawid pisze:

    Piłem ostatnio i jedyne co mi nie pasuje, a wręcz odrzuca od niej (i JD No 7 także) to ten dziwny jakby miodowy, lekko mdły posmak, którego ani cola, ani sprite nie są w stanie stłumić. NIe wiem jak ten smak określić, ale gdyby była jakaś ameryka bez tego posmaku o walorach tejże butelczyny – piłbym non stop.
    P.S. Może jest ktoś w stanie podpowiedzieć jak ten smak się fachowo nazywa? Coś pomiędzy miodem a wymiocinami (trochę na wyrost określenie).

  13. Robert pisze:

    Kiedyś chętnie sięgałem po JB z białą naklejką. Ale dwukrotnie trafiłem na płyn który w smaku i zapachu przypominał terpentynę. Nie wiem, czy to błąd w produkcji, czy jakieś inne powody, ale skutecznie wyleczyło mnie to od JB. Terza niestety omijam szerokim łukiem, jedynie Makersa piję z tej destylarni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

« »
Scroll to top
 

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco z nowymi
publikacjami na blogu
i otrzymaj za darmo e-book:
"JAK PIĆ WHISKY?"