Chcesz wziąć udział w degustacji whisky ze mną?
Sprawdź kiedy poprowadzę kolejną w Twoim mieście

Alkohol wieczoru #15: Śliwka w kompot

Koktajle to dopiero pije rzadko. Nie żebym nie lubił, ale i tak ledwo wyrabiam się z whisky i innymi bimbrami na myszach. Jednak whisky w koktajlach (szczególnie ta droższa), budzi tyle kontrowersji, że po prostu od czasu do czasu sprawdzam czy jest o co się denerwować.

ŚLIWKA W KOMPOT/SMOKED PLUM NEW FASHIONED
Tomasz Raźniewski, Pies Czy Suka Pure Bar.

Składniki
50 ml Woodford Reserve
4- 6 Wędzonych  Śliwek
2  Łyżeczki Barmańskie Cukru Brązowego
5ml Śliwowica [Atomizer] – Opalanie
20 ml Syrop z Wędzonych Śliwek
1Dash The Bitter Truth Xcolate Mole Bitters
Szkło: Old – Fashioned
Deco: Wędzone śliwki na szpatce
Metoda: Śliwki umieść na dnie szklanicy barmańskiej i zasyp cukrem brązowym. Rozpocznij opalanie Śliwowicą (6-8). Potem dodaj wszystkie składniki i energicznie mieszaj. Po doprowadzeniu koktajlu do właściwej temperatury, cedzimy kompozycję do uprzednio zmrożonego pokrytego śliwowicą (glass coating) szkła na kości lodu. Dekorujemy.

Syrop z wędzonych śliwek
20 przekrojonych wędzonych śliwek – najlepiej polskie węgierki.
200ml wrzątku
200g miodu

Tomek Raźniewski, autor koktajlu, pokazuje mi jak zrobić ‚Śliwkę w kompot’. Jak widać wymaga to zdolności dość ekwilibrystycznych. Fot. P. Bociąga

 

No i jaki jest? Włączcie teraz filtr koktajlowy gdyż dzisiaj opis organoleptyczny musi być nieco inny. Koktajle nie pachną tak lotnie jak alkohole mocne i nie tańczą po języku przez godzinę po wypiciu. Mimo to podobało mi się. Koktajl uwypukla smakowe zalety bourbona, jednocześnie ukrywając jego alkoholowość i (niestety) finisz. Jest zatem słodki waniliowy, ale tez dymny i śliwkowy, lekko orzeźwiający odrobinę ekstraktywny i pełny w smaku. Koktajl nie z tych słodziaków na wieczory panieńskie co pachną cukierkami. Da się lubić.

zp8497586rq

 

 

Mój najnowszy projekt

Z wielką dumą informuję, że dzięki Miler Spirits, po 100 latach nieobecności do Polski powraca kultowa brandy marki Shustoff !!! Specjalnie dla czytelników MilerPije przygotowałem możliwość zamówienia butelki wersji 11yo w cenie 129zł zamiast 169.

Żeby odebrać voucher rabatowy podaj swój adres e-mail poniżej…

2 Responses to Alkohol wieczoru #15: Śliwka w kompot

  1. […] Post navigation ← Poprzedni […]

  2. Przemek pisze:

    Dało się go polubić, to prawda. Ciekawie miesza goryczkę po whisky z dymnym aromatem śliwek. Jest łagodny, ale smak brzmi męsko, co czyni go dobrym koktajlem dla mężczyzn, którzy uważają picie ich za zniewiesciałe.

« »
Scroll to top