Cognac Martell X.O. – jak smakuje?

Martell to kolejny wielki producent koniaku, a XO to jeden z najważniejszych wypustów tej marki. Martell XO powstaje z destylatów win zrobionych z winogron pochodzących z najmniejszego obszaru produkcji w regionie Cognac – Borderies.

Znalazłem 2 interesujące video o koniaku Martell. Pierwszy z nich to reklama koniaku X.O., która opiera się wyłącznie na emocjach.

http://youtu.be/rmw04m0tZIE

Kolejny film poświęcony jest już faktom, a mianowicie mistrzowi kupażu, który we Francji nazywany jest także Cellar Master (fr. maître de chai) co polscy tłumacze proponują tłumaczyć jako „szef piwnicy„. Niezbyt to zgrabne.

http://youtu.be/K6j1TAOBzkI

Jak smakuje Cognac Martell X.O.?

Oko: bursztynowy
Nos: niezbyt lotny, delikatny, suszone owoce, ziemistość, chleb razowy – ale w koniaku?
Język: oleisty, słodki, rodzynkowy
Finisz: przyjemny, słodki i czekoladowy, na końcu przeważa pieprzność, która jednak nie jest zbyt nachalna. Bardzo przyzwoity koniak, ale w porównaniu z whisky z takich przedziałów cenowych (o ile w ogóle można pozwalać sobie na takie porównania) to wolę whisky.
ABV: 40%
Cena: PLN 600

zp8497586rq

 

 

Notes degustacyjny - kup teraz

Nowy rozlew wódki Miler Spirits

Perfumy męskie Miler Masculinité

2 Responses to Cognac Martell X.O. – jak smakuje?

  1. Czajkus pisze:

    Skoro smakuje jak Remy Martin VSOP to po co przepłacać?

    • Tomasz Miler pisze:

      Łukasz, wielkie dzięki za czujność! Notki smakowe są dla mnie bardzo ważne i strasznie się cieszę, że ktoś je jednak czyta nawet jeśli nie dotyczą mainstreamowych alkoholi! Do tego wpisu jako szablonu użyłem wpisu z RM VSOP i zapomniałem przekleić treści notki. Teraz wszystko jest w porządku!

« »
Scroll to top
 

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco z nowymi
publikacjami na blogu
i otrzymaj za darmo e-book:
"JAK PIĆ WHISKY?"