Chcesz wziąć udział w degustacji whisky ze mną?
Sprawdź kiedy poprowadzę kolejną w Twoim mieście

#7 Finiszowanie whisky i tupot białych mew…

Mój najnowszy projekt

Z wielką dumą informuję, że dzięki Miler Spirits, po 100 latach nieobecności do Polski powraca kultowa brandy marki Shustoff !!! Specjalnie dla czytelników MilerPije przygotowałem możliwość zamówienia butelki wersji 11yo w cenie 129zł zamiast 169.

Żeby odebrać voucher rabatowy podaj swój adres e-mail poniżej…

5 Responses to #7 Finiszowanie whisky i tupot białych mew…

  1. P.Kopoańczyk pisze:

    Witam Wszystkich.
    Finiszowanie jest Ciekawym sposobem na nadawanie dodatkowych wrażeń smakowych i co najważniejsze Ostatecznego Charakteru WHISKY.
    Producenci Whisky używają wielokrotnie tych samych beczek,beczki te im dłużej są używane, tym słabszy jest wpływ drewna na Końcowy smak Whisky. Powtórne używanie beczek ma istotne znaczenie, jeżeli Destylarnia chce mieć delikatne posmaki oraz aromaty używają do tego beczek z tak zwanego `Odzysku`, a jeżeli mocniejszych to proporcjonalnie mniej Używanych.Beczki po Burbonie z drewna Dębu białego, którego drewno zawiera wiele związków odpowiedzialnych za aromaty Wanilii, Creme Brulle, Sosnowe, Nuty Przypraw oraz Kokosa. Beczki po Sherry z dębu rosnącego w Europie nadają aromaty Owoców, Goździków oraz Orzecha Włoskiego.
    Używa się także Beczek po Porto, Maderze, Winach, Szampanach oraz innych alkoholach. Ciekawe jest to iż Producenci używają nawet wszystkich typów beczek naraz, gdyż nada to większe doznania zapachowe oraz smakowe.
    Jeżeli gdzieś popełniłem jakąś Gafę to bardzo przepraszam!
    Pozdrawiam

  2. atom84 pisze:

    Ciekawe jest to, że czas spędzony w beczce finiszując, nie liczy się do ogólnego wieku whisky.

  3. Marek pisze:

    Teoria mówi, ze większego kaca powoduje whisky niż wódka ze spirytusu rektyfikowanego – aldehydy, estry, alkohole nieetylowe itp. A praktyka mówi coś zupełnie innego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

« »
Scroll to top